خبرگزاری شبستان

پنج شنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۷

الخميس ٦ ربيع الأوّل ١٤٤٠

Thursday, November 15, 2018

اللَّهُم کُنْ لِوَلِیِّکَ الحُجَةِ بنِ الحَسَن، صَلَواتُکَ علَیه و علی آبائِه، فِی هَذِهِ السَّاعَةِ وَ فِی کُلِّ سَاعَه، وَلِیّاً وَ حَافِظاً و قَائِداً وَ نَاصِراً وَ دَلِیلًا وَ عَیْنا، حَتَّى تُسْکِنَهُ أَرْضَکَ طَوْعا وَ تُمَتعَهُ فیها طَویلا" - خدایا، ولىّ‏ ات، حضرت حجّت بن الحسن، که درود تو بر او و بر پدرانش باد؛ در این لحظه و در تمام لحظات سرپرست و نگاهدار و راهبر و یارى گر و راهنما و دیدبان باش، تا او را به صورتى که خوشایند اوست، ساکن زمین گردانیده و مدّت زمان طولانى در آن بهره مند سازی

سرویس : خراسان رضوی - زمان :   ۱۳۹۷/۵/۲۹ - ۰۹:۴۱ شناسه خبر : ۷۲۲۸۱۳

نان هایی که در تنور بی کیفیتی نانوایان مشهد پخته می شود
متأسفانه مصرف بی رویه نان در ایران به دلیل ارزان بودن و از بین رفتن فرهنگ مصرف اسلامی و روحیه مصرف گرایی و اسراف رو به افزایش است.

خبرگزاری شبستان - مشهد؛ نان یکی از مهم ترین مواد غذایی بشر است که تاکنون نتوانسته اند برای آن جانشینی بیابند چرا که از حیث پروتئین و سایر مواد کالری زا در ردیف بهترین و سالم ترین مواد غذایی قرار دارد، دین مبین اسلام سفارش بسیاری درباره نان کرده و اهمیت فوق العاده ای برای آن قائل شده است تا جایی که رسول خدا (ص) می فرماید: «بارِکْ لَنا فِی الْخُبْزِ وَلا تَفَرَّقَ بَیْنَنا وَبَیْنَه؛ خدایا! به نان ما برکت بده و میان ما و آن جدایی میفکن، همچنین می فرماید: «فَاِنَّ الْخُبْزَ مُبارَکٌ اَرْسَلَ اللَّهُ لَهُ السَّماءَ مِدْراراً وَلَهُ اَنْبَتَ اللَّهُ الْمَرْعَی وَبِهِ صَلَّیْتُمْ؛نان مبارک است، خدای بزرگ برای [به دست آمدن ] آن، آسمان را فرستاد که بسیار ببارد، و به خاطر نان زمین را رویاند و به وسیله نان است که می توانید، نماز بخوانید»، امیر مؤمنان(ع) هم در خصوص اهمیت نان می فرمایند: «اَکْرِمُوا الْخُبْزَ فَاِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ اَنْزَلَ لَهُ بَرَکاتِ السَّماءِ وَاَخْرَجَ بَرَکاتِ الْاَرْضِ؛ نان را اکرام کنید، همانا خداوند عزیز و جلیل، برای آن، برکات آسمان را نازل کرد و برکات زمین را خارج نمود.

 

 

اولیای بزرگوار اسلام برای این نعمت الهی، احترام ویژه ای قائل بوده اند چرا که نان برای لذّت بردن و پر خوردن نیست بلکه عاملی برای توان یابی و عمل و نشاط و کوشش در میدانهای زندگی و تکلیف است، به تعبیر دیگر نان، عاملی برای نموّ و رشد، شکوفایی ذخایر فطری و عاطفی بشری، تلاشهای انسان در مزرعه زندگی، نماز و روزه، حج و جهاد، امر به معروف و نهی از منکر، اجرای عدالت و درگیری با ظلم، دستگیری از بیچارگان و زدودن اندوه از دلهای تیره بختان، دانش و پیشرفت، هنر و ادب، سلوک و اخلاق، معرفت خدای متعال و صعود به سوی او، اشاعه خیرات و پرداختن به کارهای نیک و شایسته، یاری کردن دین و رفتن به جنگ و جهاد، در راه خدا سلاح به دست گرفتن، شهادت، رستگار شدن و ملاقات خداوند متعال است و همه این موارد برخواسته از نان و قدرت بدن بر انجام کار است.

 

                                

 

نان همیشه بر سفره ایرانیان یکی از اجزای بدون انکار است که نمی توان از آن چشم پوشی کرد، آنقدری که نان برای ایرانیان دارای اهمیت است در دیگر جوامع اینگونه نیست، ایرانیان هر نوع غذایی را با نان مصرف می کنند، حتی اگر غذاهای محدودی هم باشد که نیازی به وجود نان نداشته باشد اما باز هم در سفره ما ایرانیان نان یافت می شود چرا که در هر صورتی نان برکت و حضورش در سفره خوش یٌمن است ولی متأسفانه مصرف بی رویه نان در ایران به دلیل ارزان بودن و از بین رفتن فرهنگ مصرف اسلامی و روحیه مصرف گرایی و اسراف رو به افزایش است.

 

 

دیگر در مقابل نانوایی ها مانند سابق صف های طولانی وجود ندارد که افزایش نانوایی ها به خصوص مجتمع های نان یکی از علل کاهش صفوف نانوایی ها است اما کیفیت نان مهمترین عاملی است که موجب می شود هنوز هم در برخی نانوایی ها صفوف طولانی تشکیل شود، نانهای سنگگ و بربری جزء نان های محبوب ایرانی ها هستند که با وجود آمدن انواع نانها باز هم محبوبیت خود را از دست نداده اند، برای اطلاع دقیق از وضعیت رضایت مردم از کیفیت نان مصرفی در مشهد به یکی از نانوایی های سطح شهر رفتم و در مورد کیفیت و قیمت نان سوال کردم که این نانوا با بیان اینکه کیفیت آرد که اصلی‌ترین ماده تشکیل‌دهنده نان است بیش از هر چیز روی کیفیت نان تأثیر می‌گذارد، گفت:مشکل اصلی برای ما کمبود آرد دولتی است به ما هر ۱۰ روز ۱۳۰ کیسه آرد تعلق می‌گیرد اما مصرف ما ۱۵۰ تا ۱۶۰ کیسه است و هر روز با کمبود نزدیک به ۲۰ تا ۲۵ کیسه مواجه می‌شویم و دفعات متعدد پیش آمده که افرادی در صف منتظر دریافت نان بوده‌اند اما به دلیل تمام شدن آرد ناچار به تعطیل کردن نانوایی شده‌ایم البته نانوایی ها بسیاری هم هستند که آرد آزاد تهیه و نان را هم به قیمت آزاد عرضه می کنند و مشکلی هم در این زمینه ندارند.

 

                                 

 

وی با اشاره به اینکه وضعیت بیمه و دستمزد کارگران در نانوایی‌های منصفانه نیست و متأسفانه بسیاری از کارگران شاغل در نانوایی‌های با برخورداری از کارت بهداشت، مهارت و خدمات‌رسانی در ساعت کاری تعیین شده بیمه نمی‌شوند، گفت: چند سال است که قیمت نان ثابت مانده اما هزینه‌ها افزایش قابل توجهی پیدا کرده، هر روز از ساعت ۵:۳۰ صبح تا ۱۰ شب مشغول کار هستیم اما دستمزدی که دریافت می‌کنیم بسیار پایین است.

 

 

یکی از مشتریان همین نانوایی اظهارداشت:مردم مجبورند در وعده های غذایی روزانه نان استفاده کنند که گاهی برای اینکه حوصله رفتن به نانوایی را برای چندین مرتبه در طول روز ندارند در یک نوبت اقدام به تهیه مقدار زیادی نان می کنند و گاهی هم عدم استفاده به موقع از نان باعث کپک زدن و از بین رفتن نان می شود که این یکی از دلایل افزایش بی رویه نان در بین خانواده ها است ولی اگر مردم برای هر وعده غذایی نان اندازه بگیرند شاید این حجم بالای اسراف را نداشته باشیم.

 

 

وی در مورد کیفیت و قیمت نان هم گفت: متاسفانه نانوایی ها با توجه به نوع آرد دریافتی قیمت نان را تغییر می دهند همچنین استفاده زیاد از جوش شیرین در نانها کیفیت را پایین می اورد البته هستند نانوایی هایی که نانهای خوبی هم به دست مردم می دهند که متاسفانه تعدادشان کم است البته اگر مسئولین مرتبط بر کیفیت ها نظارت دقیق و مستمر کنند شاید کیفیت نان مصرفی مردم افزایش پیدا کند.

 

نرخ نان باید ۸۵ درصد افزایش پیدا کند

 

ابراهیم براتی رئیس اتحادیه نانوایان مشهد به خبرگار خبرگزاری شبستان با بیان اینکه ۲ هزار و ۸۰۰ نانوایی در مشهد فعال هستند، گفت: به کیفیت نان مصرفی علاوه بر اتحادیه نانوایان، اتاق اصناف و سازمان صنعت و معدن نظارت می کنند به طوریکه در هر بازرسی یک نماینده از این سه نهاد حضو دارد همچنین نظارت ها به صورت مستمر انجام می شود.

 

 

وی با انتقاد از اینکه ۴ سال است که قیمت نان افزایش پیدا نکرده، اظهارداشت:مسئولین باید پاسخگو باشند که چرا نرخ نان با توجه به افزایش قیمت های آب، برق و گاز افزایش پیدا نکرده و چرا با وجود تعداد زیادی نانوایی باز هم مجوز احداث نانوایی می دهند که افزایش بی رویه تعداد نانوایی ها علاوه بر کاهش کیفیت نان درآمد نانوا را هم کاهش می دهد.

 

 

براتی با تاکید بر اینکه تغییر وزن نان در نانوایی هایی که با آرد دولتی پخت می کنند اتفاق نمی افتد اما نانوایی های آزاد پز هم وزن نان را تغییر می دهند و هم با توجه به محیط فعالیتشان چون نرخنامه مصوب ندارند نرخ را هم تعیین می کنند، ادامه داد:کیفیت آرد دولتی بسیار پایین است اما کیفیت آرد آزاد چون برای کارخانجات درآمد دارد مطلوب است.

 

                                 

 

رئیس اتحادیه نانوایان مشهد گفت:وضعیت دستمزد پرسنل کارگران نانوای بسیار پایین است و هر کارگر در نانوایی مجبور است به جای دو نفر فعالیت کند اما دستمز یک نفر را بگیرد که پایین آمدن میزان پخت نان یکی از دلایل کاهش دستمزدها می باشد، نرخ مصوب اداره کار برای یک کارگر ساده روزانه ۸۲ هزارتومان است اما با وجود مشکلات حال حاضر کارفرمایان قادر به پرداخت این میزان دستمزد برای یک نفر نیستند، ما تحقیقات کارشناسی برای میزان افزایش قیمت نان انجام دادیم که با شرایط تورم کنونی اگر بخواهیم درآمد نانوایی ها به حد نسبتا خوبی برسد باید قیمت نان را ۸۵ درصد افزایش بدهیم.

 

 

در این اوضاع نابسامان نان و نانوایی ها پیشنهاد می شود برای هدر رفت نان مسئولان در سیاست گزاریهای خود، کیفیت نان و قیمت را مد نظر داشته باشند همچنین لازم است که متولیان تبلیغات کشور اعم از رادیو، تلویزیون و مطبوعات مردم را به پرهیز از اسراف و مصرف صحیح نان تشویق کنند و روحانیان و مبلغان دینی هم علاوه بر ارشاد مردم درباره اسراف، به نقش و اهمیت این ماده غذایی از دیدگاه اسلام اشاره کنند و بر سفارش ائمه (ع)در این باره تأکید داشته باشند.

پایان پیام/483

نظرات

نام :
ایمیل:(اختیاری)
متن نظر:
ارسال

نظرات ارسال شده

سرخط خبرهای سرویس

معاون وزیر جهاد کشاورزی؛

۹۴ درصد زعفران جهان در ایران تولید می‌شود

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با بیان اینکه اکنون ۷۰۰ شرکت دانش بنیان در بخش کشاورزی وجود دارد که مشمول دریافت حمایت های مالی صندوق خاص هستند، گفت: ۹۴ درصد زعفران جهان در ایران تولید می‌شود.

اخبار برگزیده شبستان