خبرگزاری شبستان

شنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۷

السبت ١١ المحرّم ١٤٤٠

Saturday, September 22, 2018

اللَّهُم کُنْ لِوَلِیِّکَ الحُجَةِ بنِ الحَسَن، صَلَواتُکَ علَیه و علی آبائِه، فِی هَذِهِ السَّاعَةِ وَ فِی کُلِّ سَاعَه، وَلِیّاً وَ حَافِظاً و قَائِداً وَ نَاصِراً وَ دَلِیلًا وَ عَیْنا، حَتَّى تُسْکِنَهُ أَرْضَکَ طَوْعا وَ تُمَتعَهُ فیها طَویلا" - خدایا، ولىّ‏ ات، حضرت حجّت بن الحسن، که درود تو بر او و بر پدرانش باد؛ در این لحظه و در تمام لحظات سرپرست و نگاهدار و راهبر و یارى گر و راهنما و دیدبان باش، تا او را به صورتى که خوشایند اوست، ساکن زمین گردانیده و مدّت زمان طولانى در آن بهره مند سازی

سرویس : البرز - زمان :   ۱۳۹۷/۵/۲۸ - ۱۲:۳۷ شناسه خبر : ۷۲۲۲۳۸

بی کیفیتی آرد آتشی بر سفره ایرانی؛ عدم افزایش نرخ مصوب نان از سال ۹۳ تا کنون
« نان» برکت سفره ایرانی است، برکتی که این روزها به دنبال کم فروشی، گران فروشی و بی کیفیتی آرد با هجمه های متعددی رو به رو شده است و شاید عدم افزایش قیمت نان از سال ۹۳ تا کنون، یکی از علل این معضلات باشد.

خبرگزاری شبستان - البرز: برکت سفره به « نان» است و این باوری است که در قالب سبک زندگی ایرانی – اسلامی از کودکی آموخته ایم؛ آن گونه که حرمتش را پاس می داریم و بر آن قسم یاد می کنیم.

 

با این وصف در عصر هزاره سوم که کلمات مهم ترین عنصری هستند که در زندگی ما نقش بازی می کنند، واژه « نان» همچون دهه های گذشته رونق ندارد و شاید دلیل این بی رونقی، حرمتی است که در پس روزمرگی ها شکسته شد.

 

درست زمانی که نان های باگت، غذاهای فست فودی و حاضری به میان آمد، میل به نان سنگگ و غذای لذیذ آبگوشت که ساعت ها زمان می برد تا در مطبخ ها آماده شود این بی حرمتی به نان رخ داد.

 

در عرصه کنونی، طب سنّتی به واسطه حضور اندیشمندانی از جامعه روحانیت و پزشکان نگرش اصیل به نان های گندم و جو را بار دیگر با اهتمام ممکن، زنده کردند، هرچند این اهتمام در قیاس با روند جایگزین نان های بی کیفیت با نان های با کیفیت چندان به چشم نمی آید.

 

مجتبی محمدی، نانوایی پیشکسوت است که در پیشه خود، عشق به کار را محور مبنایی قرار داده است از او می پرسیم که جایگزینی نان اصیل سنگک با نان های باگت، فانتزی و ... چگونه بود و او در حالی که نان سنگک برشته ای را از تنور خارج می کند، می گوید: تکنولوژی در عین خدماتی که دارد، می تواند مضراتی هم داشته باشد.

 

 

به گفته وی، شاید کسی فکر نمی کرد که دستگاه های ماشینی برقی که در نانوایی ها نصب شدند تا نان لواش را به سرعت تحویل مشتری دهند و مانع صف های طویلی گردند تا چه اندازه برای سلامت سفره خانواده ها زیان آور است.

 

نان برکت سفره است. این را بارها و بارها شنیده ایم، اما متاسفانه خیلی از ما آدم ها به آن از ته دل ایمان نداریم. این جملات را محمدی یکی از شاطران پیشکسوت کرجی می گوید و در حالی که به خمیرهای داخل نان بربری اشاره می کند با افسوس می گوید: این بی کیفیتی تولید آرد است. مردم وقتی نان بی کیفیت می خرند، چگونه حرمتش را بگذارند. اصلا درک می کنند که این نان با این جوش شیرین مانده در آرد، برکت است؟!

 

واگویه های نانوایان جوان و پیشکسوت پاسخ سوالات بی شمار ما در خصوص بی کیفیتی نان نیست، از این رو به سراغ اتحادیه نانوایان البرز می رویم، اتحادیه ای که چون دیگر اصناف استان با هجمه های متعدد رو به رو است.

 

 

حشمت الله نصیری، نائب رئیس اتحادیه نانوایان استان البرز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در البرز گفت: در سطح شهرستان کرج هزار و ۵۰۰ نانوایی فعالیت دارند که عمده آرد را به صورت سهمیه دولتی دریافت می کنند.

 

نصیری در خصوص مهم ترین دلیل کم فروشی نان مطرح کرد: یکی از اصلی ترین دلیلی که همواره در بحث کم فروشی نان دیده می شود، عدم افزایش نرخ مصوب نان از سال ۹۳ تا کنون است.

 

وی با بیان اهمیت کیفیت آرد در پخت توضیح داد: استان البرز از حیث تولید گندم تنها تا ۴۰ روز پاسخگو است به همین منظور باید از دیگر استان ها گندم تهیه کند که معمولا هم استان های دیگر گندم درجه یک خود را به البرز نمی دهند.

 

نائب رئیس اتحادیه نانوایان استان البرز افزود: پیش از این به نان ها سبوس زده می شد ولی در حال حاضر ۱۸ درصد سبوس از نان بربری، ۱۲ درصد از نان لواش و ۱۲ درصد از نان سنگک کم شده است چرا که بهداشت معتقد است سبوس نوعی خوراک دامی است.

 

نصیری با تاکید بر اهمیت تأمین نان مطلوب برای مردم بیان کرد: افزایش نرخ نان، خرید آرد با کیفیت و ارتقاء دستگاه های پخت می تواند در بهبود کیفیت نان موثر واقع شود.

 

آسیاب برجی کرج و خاطره آسیاب گندم ها

 

بانو پناه خواه، یکی از بانوان قدیمی محله آسیاب برجی کرج است که روزگاری را به خاطر می آورد که در خانه ، تنوری برای پختن نان بود و عطر بوی نان تازه اش فضای محله را پر می کرد.

 

برایمان می گوید: حاجی آقا، گلدون های شمعدانی دم درگاهی را خیلی دوست داشت. معمولا با دست های پر وارد خانه می شد و همان ابتدای در، اولین کلماتی که می گفت، تعریف و تمجید از بوی عطر نان بود که مثل عطر گلدان های شمعدانی، معنی زندگی می داد.

 

این بانوی میانسال ادامه داد: شب های تابستون پشه بند بالای پشت بام علم می شد و یک کاسه آب کنار حاجی آقا و پسرها بود تا نیمه شب از دست وز وز پشه ها و تشنگی بلند نشوند با این وجود، ذوق و شوق عطر نان اول صبح را داشتند و هر سحر با بوی نان تازه بساط خواب را جمع می کردند.

 

 

از وجه تسمیه شهرک شهید فهمیده که در گذشته معروف به آسیاب برجی بوده از او می پرسیم و او در پاسخ می گوید: آب محله قدیمی آسیاب برجی از جوی های فرعی رودخانه کرج تأمین می شد و کشاورزان ده مصباح برای آسیاب گندم های خویش به این محله می آمدند.

 

آسیاب برجی منطقه ییلاقی بوده است که افراد نامی و نظامی پیش از انقلاب برای گذراندن تعطیلات به باغات سرسبز آن می آمدند.

 

محله ای در مجاورت آسیاب برجی وجود داشت که به آن زمین گندمی می گفتند. رضایت مردم از آسیاب گندم در این منطقه یکی از ویژگی های شاخص این محل است.

 

گزارش از مهدیه دانایی

 

 

 

پایان پیام/301

نظرات

نام :
ایمیل:(اختیاری)
متن نظر:
ارسال

نظرات ارسال شده

سرخط خبرهای سرویس

البرز آئینه تمام نمای رسوم عزاداری اقوام ایرانی در محرم

قومیت های متعدد در سطح استان البرز همچون کرد، بلوچ، ترک، آذری، گیلکی و ... با باور به آئین های قومی خویش مظاهر آئین های عزاداری را در حسینیه ها و مساجد برپا داشته اند که تعزیه خوانی و حمل علم از مهمترین این آئین های عزاداری است.

اخبار برگزیده شبستان